Количка

0 артикула

Шафран 1гр. Krokos Kozanis

Цена:13.90лв.

Шафранът е универсална подправка, пасва добре на сладки и солени ястия.

Особено подходящ е за ориз, картофи, домати, сосове, бульони, зеленчукови супи, риба и морски дарове, всички видове месо.

В сладкарството се използва за кексове, пудинги, кремове, сладоледи, плодови желета.

Експресна поръчка без регистрация

Само попълнете 1 поле
Ние ще се свържем с вас в рамките на работния ден.
 Шафран 1гр.  Krokos Kozanis
 Шафран 1гр.  Krokos Kozanis
Подправката шафран се добива от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Това е културен вид от семейство Перуникови (Iridaceae), който не се среща като диворастящо растение, разпространението му е изцяло зависимо от човека. Като подправка се използват трите близалца на цвета и част от шийката му. Останалата част от стъблото е без кулинарна стойност.

В 1 кг сух шафран се съдържат между 200 000 и 450 000 нишки, а за добиването му са необходими около 40 часа ръчен труд. Всичко това определя високата му цена – шафранът от древността до днес е най-скъпата подправка в света. Затова не е изненадващо, че дълката историята на подправката е съпътствана от опити да бъде фалшифицирана и смесена с по-евтини заместители. През Средновековието дори наказвали със смърт фалшификаторите на шафран.

Как да използваме шафрана в кухнята?

Шафран се използва за приготвяне на очни капки, при болести на черния дроб, стомах, при силна кашлица.

Специфичният аромат и способността да оцветява ястията, осигуряват широкото използване на растението като подправка.
Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи.
С нея се оцветяват светли бульони (зеленчукови, рибни), вегетариански супи.
В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз (пилафи, паели и т.н.).
Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване. Много добре се съчетава с домати и аспержи.