Шафран 1гр. | Saffron | Krokos Kozanis
Шафранът е универсална подправка, пасва добре на сладки и солени ястия.
Особено подходящ е за ориз, картофи, домати, сосове, бульони, зеленчукови супи, риба и морски дарове, всички видове месо.
В сладкарството се използва за кексове, пудинги, кремове, сладоледи, плодови желета.
Бърза поръчка без регистрация
Подправката шафран се добива от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Това е културен вид от семейство Перуникови (Iridaceae), който не се среща като диворастящо растение, разпространението му е изцяло зависимо от човека. Като подправка се използват трите близалца на цвета и част от шийката му. Останалата част от стъблото е без кулинарна стойност. В 1 кг сух шафран се съдържат между 200 000 и 450 000 нишки, а за добиването му са необходими около 40 часа ръчен труд. Всичко това определя високата му цена – шафранът от древността до днес е най-скъпата подправка в света. Затова не е изненадващо, че дълката историята на подправката е съпътствана от опити да бъде фалшифицирана и смесена с по-евтини заместители. През Средновековието дори наказвали със смърт фалшификаторите на шафран. Как да използваме шафрана в кухнята? Шафран се използва за приготвяне на очни капки, при болести на черния дроб, стомах, при силна кашлица. Специфичният аромат и способността да оцветява ястията, осигуряват широкото използване на растението като подправка. Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи. С нея се оцветяват светли бульони (зеленчукови, рибни), вегетариански супи. В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз (пилафи, паели и т.н.). Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване. Много добре се съчетава с домати и аспержи.