Количка

0 артикула

Маково семе 100 гр

Цена:2.50лв.

Маковото семе притежава редица качества, които му отреждат заслужено място в менюто на всеки, който се грижи за здравето си.

Действа болкоуспокояващо, има антиоксидантни свойства, помага при безсъние, облекчава стомашно-чревни проблеми и предпазва от образуване на бъбречни камъни.

 

Експресна поръчка без регистрация

Само попълнете 1 поле
Ние ще се свържем с вас в рамките на работния ден.
Маково семе 100 гр
Маково семе 100 гр

Здравословни ползи :

В състава на маковото семе влизат редица ценни микронутриенти. В по-големи количества за единица тегло присъстват: калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк.

Освен това е богат източник на витамини от В групата (пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин, фолати), витамин Е.

Маковото семе притежава редица качества, които му отреждат заслужено място в менюто на всеки, който се грижи за здравето си. Действа болкоуспокояващо, има антиоксидантни свойства, помага при безсъние, облекчава стомашно-чревни проблеми и предпазва от образуване на бъбречни камъни.

Приятния си ядков аромат маковото семе дължи на съдържащите се в него мастни киселини, между които олеинова киселина и линоленова киселина. Мастните киселини съставляват около 40-45% от теглото на семената.

Изсушените семена съдържат следи от някои алкалоиди: морфин, папаверин, кодеин, които, консумирани в минимални количества с храната, не само че нямат негативен ефект, а дори повлияват изключително благотворно на нервната система и действат болкоуспокояващо.

Здравословни рискове

Както всяка храна, консумирана в неразумни количества, маковото семе също може да има някои негативни ефекти. Въпреки че 25-те алкалоида, които се съдържат в растението присъстват в сока от него, възможно е следи да се намерят и в семената, най-вече на алкалоидите морфин и кодеин.

Консумирани в големи количества, семената биха могли да покажат фалшив позитивен тест за наркотици, въпреки че нивата на веществата при употребяващите наркотици ще са значително по-високи.

Маковото семе съдържа значително по-малко алергени в сравнение с останалите ядки и семена и документираните алергични реакции към него са изключително малко на брой, което го прави безопасна храна дори за бременни жени и малки деца.

 

Съхранявайте маковото семе около шест месеца на тъмно и хладно място в добре затворен съд.

 

Идеи за консумация :

Както вече споменахме, маковото семе е широко употребявано при направата на печива. Термичната обработка, естествено, опорочава част от полезните му свойства, така че тези от вас, които биха искали да се възползват от пълния набор на полезни качества на маковото семе, могат да го прибавят в суров вид към различни видове таханови смеси, шейкове, смутита, или просто да поръсват салатата си с него.