Ползите от употребата на какаовата паста:
- способства за предотвратяване активирането на процеси, допринасящи за сърдечно-съдовите заболявания
- има антисъсирващи ефекти като аспирина
- богат източник на магнезий (минерал от съществено значение за здравето на мозъка)
- помага на паметта, концентрацията, времето за реакция и решаването на проблеми чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка
- натурални антиоксиданти в какаовата паста засилват имунната система
- флавоноидите възпрепятстват отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове и по този начин предпазват от инсулт и инфаркт
- помощ в борбата срещу свободните радикали
- съдържащата се в какаовото масло стеаринова киселина (до 70%) понижава
- равнището на холестерола в кръвта
- източник на енергия за организма
- съдържа манган и калий