Количка

0 артикула

Био Амарант 250 гр

Цена:2.20лв.

Амарантът (Amaranthus caudatus)е бил основна храна на древните ацтеки, които смятали, че амаранта е "храна дадена им от боговете" и затова винаги присъствал в свещените им ритуали. Така станал известен и като "златното зърно на боговете".

Експресна поръчка без регистрация

Само попълнете 1 поле
Ние ще се свържем с вас в рамките на работния ден.
Био Амарант 250 гр
Био Амарант 250 гр

Амарантът е родственик на добре познатите цвекло, спанак, киноа и др, представител на семейство Chenopodiaceae. Поради тази причина някои от хранителните му характеристики са повече сходни с тези на тъмно зелените зеленчуци, отколкото с тези на зърнените култури, които са представители на съвсем различно семейство.

Подобно на киноата и просото, амарантът не е зърно на теория, но поради използването му в комбинация с други зърнени култури в някои ястия, се счита за такова.

По отношение на съдържанието му е известно, че е богат на солидно количество витамини, минерали и аминокиселини, наподобявайки и напомняйки на другите житни култури (като пшеница, напр.).

Важни характеристики на амаранта, отличаващи този растителен вид от останалите, се свеждат до четири основни хранителни вещества.

Едно от тях е аминокиселината лизин. Повечето от другите житни култури са с ниско съдържание на тази аминокиселина. Амарантът дори съдържа 2 пъти повече лизин, отколкото пшеницата.

Следват минералите: калций, желязо и магнезий. В амарантът има четири пъти повече калций и два пъти повече желязо и магнезий от пшеница.

Друго предимство е, че амарантът може да бъде варен по подобие на добре познатите ни зърнени култури, като се получава структура на овесена каша. Може да бъде комбинирано с други зърна, а също може да бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост. Според кулинарни специалисти термично обработеният амарант е със значително подобрени вкусови качества.

Препоръчително е амарнта да бъде накиснат във вода за 10-12 часа преди, което обуславя запазването на хранителните му качества. Не е препоръчително варене на много висока температура.

Друга алтернатива за приготвяне се явява пукането му на тиган като царевицата.

От друга страна те могат да бъдат смлени с машинка за мелене на кафе и да се получи амарантово брашно. Полученото брашно може да бъде използвано самостоятелно или да се смесва с други видове брашна (пшенично, овесено, царевично и др.) в съотношение 1:3 за изпичане на хляб и сладкарски изделия.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ЗА 100гр:

Енергийна стойност (kJ/kcal) 1574/373

Мазнини (g) 9 - от които наситени (g) 1,66

Въглехидрати (g) 57 - от които захари (g) 1,7

Белтъци (g) 16

Сол (g) 0,021

Употреба: може да бъде варен като другите зърнени култури, да бъде комбиниран с други зърна, а също да и бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.